Om 1. svangerskapskontroll og fødested

På selveste bursdagen til Willy, 16. desember, var vi på 1. kontroll hos legen min. Svangerskapomsorgen i Norge sier at alle gravide har krav på minst 8. kontrolltimer inkludert orinær ultralyd i uke 18.

1. svangerskapskontroll er den mest omfattende kontrollen. Du blir stilt mange spørsmål, bla.a om hvordan det står til med helsen din og partneren sin, arvelige sykdommer, medisinbruk, tidligere graviditeter etc. Du blir veid, målt og tappet for flere liter blod (nesten iallefall:P). Har du ikke tatt celleprøver tidligere må du forberede deg på å spre beina (dette var ikke jeg helt forberedt på, kanskje like greit, da slapp jeg å grue meg til det!). Du fyller også ut et skjema som heter "Helsekort for gravide". Det burde egentlig bli kalt "Et-usannsynelig-upraktisk-tynt-A4-ark-som-krøller-seg-før-du-tar-på-det-ark for gravide". Husk for all del å bringe med deg dette krøllearket, ups "Helsekort for gravide" mener jeg, på alle kontroller samt aller viktigst; til sykehuset når du skal føde! På 1. kontroll blir det også kartlagt hvordan jernlageret ditt er, hvilken BMI du har og du blir spurt om ønsket fødested. Jeg ønsker helst å føde på Ullevål. Egentlig ville jeg automatisk endt på på Ahus, iom det er nærmest, men siden det er fritt sykehusvalg i Norge håper jeg på plass på Ullevål.

Hvorfor Ullevål? Jeg har hørt utrolig mye bra om fødeavdelingen der, i tillegg er det muligheter for å komme inn på Barselhotell. Fordelen med Barselhotellet i sammenligning med Barselavdelingen er at på hotellet får du eget rom og pappaen til barnet kan oppholde seg der så lenge han vil, sove over og spise frokost etc for rundt 320,- i døgnet, noe jeg syntes er gull verdt. Tanken på å dele rom med 3 andre nysprengte mammer og skrikende unger frister ikke akkurat så veldig mye, jeg vil tro man har nok med seg selv og sin egen baby de første timene og dagene. Dette er ikke tiden for å være sosial med andre nybakte mødre, føler jeg iallefall. Desverre fortalte Legen min, som jeg forøvrig er over gjennomsnittelig godt fornøyd med, at det kunne være vanskelig for meg å få plass på Ullevål siden det ofte ble veldig fullt der. Jeg krysser alikevel alle fingre for at jeg kan være heldig. Jeg vil motta et brev i posten, forhåpentligvis om ikke så aaltfor lenge, som bekrefter eller avkrefter at jeg har fødeplass der, om jeg ikke har fått det må jeg søke meg på et annet sykehus og ender mest sannsynelig opp på Ahus. Jeg prøver å ikke tenke så altfor mye på hvor jeg skal føde, det kommer uansett til å gjøre hinsides vondt uansett hvor jeg gjør det og jeg skal nok klare å overleve et par dager på flermannsrom om det ender opp slik. Det viktigste er at barnet har det bra, er friskt og får riktig oppfølging.

Om du ønsker å vite mer om svangerskapskontrollene kan du trykke på linkene under:

http://www.helsedirektoratet.no/gravid/nar_du_er_gravid/kontroller_og_oppfolging/

http://www.lommelegen.no/322975/hva-skjer-paa-svangerskapskontrollene

http://www.babyverden.no/Gravid/Svangerskapskontroller/

Nettet svømmer forøvrig over av "nyttige" tips og triks for gravide, er du usikker så hold deg til helsedirektoratets sider/brosjyrer. Matportalen.no er de offentlige myndigheters informasjonsside om mat og her vil du finne all informasjon du trenger å vite om mat og graviditet.

Julehilsen fra

4 kommentarer

Martine

10.03.2011 kl.17:00

Nå har du sikkert allerede funnet ut hvor du har fått fødeplass da- Men det er i hvertfall barselhotell på ahus også :)

Chanette

11.03.2011 kl.14:18

Martine: Jeg fikk fødeplass på Ahus:) Visste ikke at du hadde barselhotell der også, så bra de har det!:) Vet du om man blir flyttet ditt med en gang eller hvordan det fungerer?

Martine

13.03.2011 kl.10:02

Jeg fikk med en brosjyre med alle de papirene man fikk i posten ang fødeplass på ahus. Står at det er ett tilbud for friske kvinner og barn som har hatt en ukomplisert fødsel, og at hvis alt står bra til så kan man bli flyttet ca 4 timer etter fødsel.

Koster 300 kroner natten for far, gratis for mor&barn selvfølgelig. Virker veldig bra :D Hehe, jeg har termin litt over 1 mnd etter deg, så du kan jo være prøvekanin ;)

Chanette

14.03.2011 kl.11:46

Martine: Hmm.. jeg fikk mange brosjyrer, men ikke den tror jeg. Men det er jo superflott at man har det tilbudet!

Jeg skal være prøvekanin vettu, hehe, lover å gi en tilbakemld om vi får testet det ut ;)

Skriv en ny kommentar

Chanette

Chanette

27, Ullensaker

Bor på Jessheim med kjærsten min Willy, datteren vår Mina (1 år) og husky´en Gismo. Jobber som Grafisk Designer i Schjærven Reklamebyrå.

Kategorier

Arkiv

hits Share