Fyrstikkeske-kalender

I år bestemte jeg meg for å lage julekalender til Willy. Jeg har selv vært vant til at mine altfor snille mamma har laget julekalender til meg hvert eneste år helt til jeg flyttet hjemmefra. Må innrømme at jeg savner det litt. Hihi. Derfor valgte jeg å heller lage en til en jeg er glad i. Valget falt på en fyrstikkeske-julekalender. Denne kom jeg over på papirgleder.no. Låner oppskriften og bildene derfra og legger ut mine bilder av resultatet senere.

Denne julekalenderen er enkel og morsom å lage. Jeg har sett mange versjoner av den, men denne som jeg viser dere her er så vidt jeg vet Tracie Hudson sin.

Det du trenger er:

 • 24 fyrstikkesker
 • 2 biter chipboard til topp og bunn
 • en god og sterk lim
 • skjæreverktøy og saks
 • bonefolder
 • ark
 • diverse pynt
 • evt. chalk eller maling

 


Dersom du vil male eller farge fyrstikkeskene dine bør det være det første du gjør så de rekker å tørke mens du lager resten av kalenderen. Det første du gjør er å kle chipboard bitene dine med papir. Chipboarden bør være litt større enn selve kalenderen. Jeg har brukt de minste fyrstikkeskene, og chipboarden min er 11x11 cm.  Papiret du skal dekke med bør være ca 3 cm. større enn chipboarden. Ha lim på den og sentrer den midt på arket ditt.

Så klipper du av hjørnene på arket så det er ca en halv cm. igjen til spissen av chipboarden.

Bruk en bondefolder og pakk arket rundt chipboarden. Brett den først inntil kantene og så over, så får du fine, skarpe kanter og det blir lettere å lime den på.

Lim først på to motstående sider. Ikke ha på for mye lim, da blir det fort søl. Ha limen et lite stykke fra kanten, den flyter utover mot kanten når du presser arket ned. Nå skal du bruke bonefolderen igjen. Brett hjørnet inntil kanten som er limt på.

Det skal se ut sånn som dette. Jeg gjør dette fordi hjørnene blir finest, du slipper klumpete hjørner eller at chipboarden synes. Så er det bare å brette inn og lime på de to andre flappene også.

Nå er det bare å gjøre det samme med den andre biten, og se så flotte kantene og hjørnene blir.

Da er det tid for å pynte fyrstikkeskene. Som håndtak på de små skuffene kan du bruke akkurat det du vil, brads, perler, bånd, små håndtak fra Tim Holtz osv. Her har jeg valgt å bruke hyssing for å få en litt røff look. I bunnen av esken har jeg lagt en bit pyntepapir, det ser veldig flott ut når du åpner skuffen. Mål opp fyrstikkesken din på undersiden, la lappen være en mm. eller to mindre enn selve bunnen så får du den fint ned i esken.

Jeg har klipt av ca. 10 cm. biter med hyssing og lager en knute på enden så det dannes en løkke. I fyrstikkesken har jeg laget et hull med crop o dilen min. Tre løkken gjennom esken og så er håndtaket ferdig.

Nå er det bare å feste eskene på chipboardbitene dine. Legg de oppå biten og prøv å sentrer de før du begynner å lime, sånn at du får like stor kant rundt hele. Følg mønsteret som vist på bildet til det ligger tre fyrstikkesker oppå hverandre. Da bytter du om så de ligger motsatt.

Da får du en kalender som ser sånn ut, med seks esker på hver side og to små deler å dekorere.  Nå er det bare å lime på toppen av kalenderen. Ha lim på fyrstikkeskene og legg chipboarden din på bordet sånn at du kan sentrere den også.

For å dekorere sidene på kalenderen har jeg målt opp og skjært til åtte biter med mønsterpapir og brukt kartong som matte. De limer du bare på feltene. Her kan du se hele kalenderen ferdig, nå gjenstår bare dekoreringen, og så har du en flott liten førjulspresang å gi bort til noen du er glad i.

Lurer du på hva i alle dager du skal ha oppi en så liten kalender? Her er noen forslag:

 • twist eller små sjokolader for søtmumser
 • en aktivitetskalender for familien: lapper med hva dere skal gjøre den dagen, f.eks. bake pepperkaker, handle julegaver, lage dorullnisser osv.
 • lapper med beskrivelse av hvor kalendergaven ligger, for de små og eventyrlystne (eller store eventyrlystne for den saks skyld)
 • en søt liten oppmerksomhet til noen du er glad i: lapper med tjenester eller "gavekort", f.eks. måke snø, vaske opp, cafèdate osv.
 • eller en klissete kjærestekalender: "24 grunner til at jeg elsker deg"

 

Har du laget egen julekalender i år?

 


Én kommentar

Liv inger

11.12.2011 kl.20:33

Inspirerende ! :)

Skriv en ny kommentar

Chanette

Chanette

27, Ullensaker

Bor på Jessheim med kjærsten min Willy, datteren vår Mina (1 år) og husky´en Gismo. Jobber som Grafisk Designer i Schjærven Reklamebyrå.

Kategorier

Arkiv

hits Share